Salatiga, mei 2014

aankomst met de speedbootGeliefde zendingsvrienden,
Thema: "vergeven om te vergeven"

Onze nieuwsbrief is wat aan de late kant. De reden is dat we plotseling naar de geboorteplaats van Thalia op het eiland Pulau Haruku, het dorp Negeri van Oma-La Parissa op de Molukken moesten gaan. Thalia en haar 3 zusters werden verwacht door de Bapa Raja (hoofd van het dorp) omdat hij hen wilde helpen met de eigendomsakte van de gronden van hun 12 jaar geleden overleden vader. Met de vliegtuig vlogen we naar Ambon. Vervolgens per speedboot naar het eiland Haruku. Het eiland is heel bijzonder. Het is qua oppervlakte net zo groot als de provincie Gelderland. Er rijden auto's. De mensen lopen of gebruiken de brommers. Ze leven van de zee, iedere dag zijn er verse Tuna-vissen. We logeerden in een huis vlakbij het strand.

Lees meer: Salatiga, mei 2014

Verblijfsvergunning Karel

Als Nederlandse zendeling heeft Karel een "Kartu Izin Menetap" - "Vaste Verblijfsvergunning" die hij om de vijf jaar moet verlengen bij het Emigrasi kantoor. Zijn vaste verblijfsvergunnig is geldig tot 26 mei 2010. Dit betekent dat Karel deze straks opnieuw moeten laten verlengen. De verlengings-procedures kosten veel tijd, geld en geduld omdat hij de benodigde recommendatie papieren nodig heeft van diverse instanties. Te beginnen bij het Hoofd van de wijk waar hij woont, vervolgens bij het Dorpshoofd, dan het Gemeentehuis, daarna de plaatselijke Godsdienst Departement te Salatiga. Met al deze papieren gaat hij vervolgens naar de Provinciale Godsdienst Departemen, Provinciale Emigratiekantoor en de Provinciale Gerechtshof te Semarang. Is dit alles geregeld dan krijgt hij een recommendatie van het Emigratie-kantoor te Semarang voor het Emigratiehoofd-kantoor te Jakarta. Daarna is het afwachten voor de recommendatie van het Emigratiehoofdkantoor voor het Imigratie kantoor te Semarang die dan de “Vaste Verblijfsvergunning zal afgeven tot 2015. Het is veel werk maar we zien dat de Heer ons in al die jaren tot dusver heeft geholpen met de vergunningen. We geloven dat Hij ons deze keer ook opnieuw zal helpen. Wij vragen uw voorbede voor het regelen van deze "Verblijfsvergunning".

Jaar 2009-verkiezing nieuwe president

Het verheugde ons zeer dat we vorig jaar veel bezoek uit Nederland mogen ontvangen. Misschien bent u dit jaar ook van plan om naar Indonesi? te komen. We willen u de volgende aandachtspunten meegeven. Het jaar 2009 is het jaar van campagnes, waarbij 35 partijen meedoen. De campagnes beginnen eerst voor het Lager Huis (DPR) in april 2009 en daarna in juni 2009 voor de presidentverkiezing. Daarna krijgen we de drukke feestdagen (het suikerfeest of Idul Fitri) in de maanden september en oktober 2009. Om precies te zijn de 2e week van september tot de 2e week van oktober 2009. Tenslotte spreken we nogmaals onze hartelijke dank uit dat u door alle jaren heen het zendingswerk is blijven steunen met al uw gebeden en liefdevolle gaven. We geloven dat het jaar 2009 een gezegend jaar zal worden, zowel voor u in Nederland als ook voor ons in Indonesi

Verkiezingen in Indonesi

De verkiezingen van 9 april j.l. voor de afgevaardigden van het Lager Huis zijn goed verlopen. Wij wonen slechts 20 meter verwijderd van een verkiezingskantoor, dus zijn we, alsmede onze buren, voorbereid op onrust. We zagen een drietal politieagenten het kantoor bewaken. Prijs de Heer alles is uiteindelijk goed verlopen. Op Java en andere eilanden zijn de verkiezingen rustig verlopen. Alleen op Papua was het onrustig geweest. De partij van de huidige president heeft de meeste stemmen verworven. Volgend jaar hebben we een presidentsverkiezing.